Programiranje u modi

15. marta 2012. § Ostavite komentar

Imate osnovnu računasku pismenost, imate kompjuter, koristite internet, verovatno i Facebook nalog… Možda želite da napravite sedeći korak i da naučite programiranje, radi zabave i/ili profita.

Od svog nastanka internet je imao obilje resursa za programere, na kraju krajeva oni su ga i napravili. Međutim početak ove godine doneo je nekoliko zanimljivih, novih resursa za one koji žele da nauče da programiraju.

Udacity.com

Udacity je nov, ambiciozan projekat koji želi da zameni postojeće univerzitete u obučavanju budućih programera. Kurseve vode iskusni predavači sa nekih od najprestižnijih američkih univerziteta. Da biste se prijavili potrebno je samo da unesete svoj mejl i odaberete kurs ili kurseve koje želite da pohađate. Predavanja, pratite preko svog browsera, a tu odgovarate i na pitanja, unosite svoj kod u online editor i radite domaći na kraju svake nedelje. Cilj im je da postave sve kurseve koji bi bili ekvivalent univerzitetskom programu za informatičare. Naravno za samostalno vežbanje i pravljenje programa van okvira kursa biće potrebno da instalirate programerske alate na svom računaru.

Codecademy.com

Trenutno nudi kurseve iz javascripta, koje takođe radite iz svog browsera, prateći tekstualna uputsva. Za završene kurseve i vežbe dobijate poene i „dostignuća“. Pored javascript-a, u okviru Code academy Labs-a postoje online interpretatori za Ruby i Phyton, tako da se možete oprobati i u ovim programskim jezicima bez instaliranja istih na vaš računar.

Srećno programiranje!

Advertisements

Oznake: , , , , , ,

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

Šta je ovo?

Trenuto čitate Programiranje u modi na Kontraš.

Meta

%d bloggers like this: