Gotovina je još uvek Kralj!

18. marta 2012. § 1 komentar

Pročitao sam danas čalank koji kaže da U Švedskoj gotovina više nije kralj. Naime u javnom prevozu se plaća mobilnim telefonima, a mnoge radnje više ne primaju keš. Čak i u crkvama možete dati prilog kreditnom karticom. U članku se navode i neke prednosti kartica. Između ostalog manji broj pljački banaka i osoba, zato što više nema keša koji bi pljačkaši odneli. Iskreno ne verujem u ovo, jer mi je poznato da je kodove na kreditnim karticama lako provaliti, za ljude koji se u to razumeju. Mog prijatelja su nedavno odžeparili, i u roku od pola sata, pre nego što je stigao da blokira karticu, ispreznili su mu račun.

Neke od prednosti koje se navode su prilično sumnjive. Na primer smanjenje sive ekonomije i izbegavanja poreza. Za države je to svakako prednost, ali za stanovništvo, koje već trpi enormni nivo konfiskacije, svakako nije.

Takođe govore i o nekim od mana. Vlasnik jednog kioska se žali da mu banke naplaćuju 5 kruna po svakoj transakciji koja se obavi i da je taj prelazak na kartice samo dobar način da banke zarade ogromne profite.

Ono što se u ovom članku prećutkuje je po meni najvažnija prednost gotovine – anonimnost. Ako stalno plaćate karticama vaša banka ima podatke o svakom plaćanju koje obavite, bilo da se radi o robi ili o uslugama. Znaju gde ste i kada kupovali, koliko ste potrošili, a u nekim slučajevima i šta ste tačno kupili. To uključuje i neke zaista privatne stvari kao što je plaćanje lekarima i apotekarima. Banke nisu zainteresovane za vašu privatnost i te podatke dele međusobno, a daju ih, za nadoknadu, i drugim kompanijama. Naravno, ako je država iz nekog razloga zainteresovana za vaše aktivnosti, vrlo lako može da dobije te podatke, često i bez sudskog naloga.

Ukolio bi upotreba gotovog novca prestala, kartice ne bi imale nikakvu konkurenciju i banke bi mogle da enormno podignu cenu svojih provizija.

Ima i vrlo praktičnih problema. Ako želite da kupite ili prodate nešto polovno, za sada je gotovina jedina opcija. Da li svaki građanin koji hoće da proda polovnu stvar treba da ima čitač kartica?

Ne verujte u propagandu protiv gotovine. Ukidanje iste samo ide u korist države i banaka, a na vašu štetu. Država bi mogla još više, lakše i efikasnije da vas oporezuje, a po potrebi i špijunira, a finansijskie institucije, bi stekle ogromne profite od provizija i zaradile bi još mlo sa strane prodajući privatne informacije svojih mušterija. Ovo se već dešava, a kako raste upotreba bezgotovinskog plaćanja, biće ga još više.

Ukoliko vam je stalo do vaše privatnosti radite kao ja. Podižite svoju platu na bankomatima, par puta mesečno i plaćajte uvek i svuda samo gotovinom.

Advertisements

Oznake: , , , , , , , , , , , , ,

§ One Response to Gotovina je još uvek Kralj!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

Šta je ovo?

Trenuto čitate Gotovina je još uvek Kralj! na Kontraš.

Meta

%d bloggers like this: