O kompjuterima i tabletima

11. aprila 2013. § Ostavite komentar

Nekada su kompjuteri bili mnogo više kul. Bili su zanimljiviji i u stanju da okupiraju našu maštu i energiju satima dnevno.

Danas su mnogo moćniji, sofisticiraniji, ali i nekako bezlični, dosadni. Makar to tvrdim za Windows operativne sisteme koje ja koristim. Često sam čuo kako se ljudi pitaju, šta bih radio na kompjuteru, da nemam internet? Zaista, najviše vremena kompjuter nam služi za čitanje, gledanje i slušanje praktično beskonačnih sadržaja na internetu. Znanje engleskog tu zaista pomaže, jer su sadržaji na srpskom daleko oskudniji, premda i njih ima jako puno.

Zato nije ni čudo da su tableti sve popularniji. Mali su poput knjige, baterija duže traje, a super su za pregledanje interneta. Današnji kućni računari, koji bi po standardima iz ranih devedesetih bili super-kompjuteri često služe kao Facebook mašine. To mi deluje kao traćenje ne samo kompjuterskih nego i ljudskih resursa.

I zaista šta smo radili pre interneta? Pa zavisi o kom vremenu govorimo. Koristili smo programe za obradu teksta i slike, da, igrali smo igrice, ali smo i programirali…

Zato mi se tableti ne sviđaju. Pretvaraju korisnika u čistog konzumenta već napravljenih sadržaja, a ako hoće da bude kreativan, može da iskoristi neki od već pripremljenih šablona, i da ih malo podesi… Zaista, ako hoćete da budete kreativni treba da u mašinu unesete nešto svoje, a tu su tastature nezamenljive, a miš je još uvek daleko precizniji od ekrana osetljivog na dodir.

Zato ću da se držim računara sa tastaturom, a što se tiče dosadnog windowsa, možda bih opet mogao da se odvažim da isprobam Linux.

Advertisements

Oznake: , , , , , ,

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

Šta je ovo?

Trenuto čitate O kompjuterima i tabletima na Kontraš.

Meta

%d bloggers like this: